email it print it
Ίμβρος 1900. Το καφενεδάκι στο Σχινούδι, το κεφαλοχώρι της πάλαι ποτέ Μεγάλης Ελλάδας, ασφυκτιά από ντόπιους. Καφές, γλυκά ταψιού και... σάλτσα; Ο Νικόλας αφηγείται τα λόγια του παππού του.

"Όταν ήμουν μικρός, τόσο δα, σαν τον Αλέξανδρο (σσ ο γιος του Κώστα Βερύκοκου, ιδιοκτήτη του καταστήματος), θυμάμαι το παππού να μου φωνάζει να πάω στο τραπέζι που κάθεται ο Γανάτος, φίλος του παππού μου και να του πω ότι έρχεται ο καφές του και να μην φωνάζει. Τότε ήταν και η πρώτη φορά που πίστεψα ότι σε κάθε δουλειά χρειάζεται ο κατάλληλος χρόνος, για να έχεις το σωστό αποτέλεσμα. Το καφενείο του χωριού δεν γέμιζε γιατί ήταν από τα λίγα μέρη που μπορούσες να συναντηθείς και να ξεσκάσεις. Γέμιζε γιατί ξέραμε ότι αυτό που κάναμε ήταν ότι καλύτερο.
Ο παππούς είχε στο κήπο του ένα μποστάνι. Πράγματα της εποχής. Ζαρζαβατικά, ντομάτες... ντομάτες. Είχε τέτοια επιτυχία στο μποστάνι (ας είναι καλά η γιαγιά δηλαδή) που το καλοκαίρι η ντομάτα πήγαινε και ερχόταν στο καφενείο. O παππούς για να μην της χάσει τις έκανε σάλτσα. Έλα που όταν την έφτιαχνε στο τσουκάλι γινόταν χαμός στο χωριό! Μια η ντομάτα, μια τα φρέσκα του μπαχαρικά από το βουνό, μια το λάδι που και αυτό ήταν άφθονο, την έκαναν μοναδική.
Επέλεξα στο Καφενείο, με την "ανοχή" της διοίκησης, να φτιάξω τη σάλτσα αυτή με την ίδια συνταγή και λίγες μικρές αναγκαίες αλλαγές δικές μου, στα τέλη του ´80. Γιατί ανοχή; γιατί πρόκειται για 95% φρέσκια ντομάτα Α´ ποιότητα! γιατί τα μπαχαρικά που βάζω είναι ότι καλύτερο βρίσκω στην Ευρυπίδου και γιατί μου παίρνει 4-5 ώρες!!! Όταν την φτιάχνω νιώθω μια μικρή ανάμνηση από το νησί και τους δικούς μου. Όταν ο κόσμος την δοκιμάζει, αισθάνεται - πιστεύω - κάτι από τα παλιά καλά χρόνια της οικογενειακής κουζίνας."

Ο Νίκος Αλεξανδρής, γεννήθηκε στο Σχινούδι της Ίμβρου, το 1948. Φυσικά λίγα χρόνια μετά, όταν ήταν μικρός αναγκάστηκε, όπως πολλοί άλλοι, να φύγει από το νησί και για λίγα χρόνια να πάει στη Κωνσταντινούπολη. Από κει στα γνωστά γεγονότα αναγκάστηκε να φύγει και να έρθει στην Αθήνα.
Σήμερα, είναι πια συνταξιούχος, μεγάλος δάσκαλος μας, σε αρκετά πράγματα για τη ζωή και φυσικά για τη κουζίνα. Το κληροδότημα του όμως, είναι η μοναδική σάλτσα ντομάτας που εδώ και 25 χρόνια έχει μόνιμη και μοναδική κατοικία.
Το Καφενείο. Απολαύστε την.
 
  ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ | ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ | ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ | ΣΥΝΤΑΓΕΣ | ΠΟΤΑ | ART & DESIGN | Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ | ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ | |      
     
  ©2004-2017 www.tokafeneio.gr - Created by Intercube media